fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Wrapped Tokens

Mi volt az a sok Bitcoin az előző cikkben?

A Curve.fi leírásában megemlítettem, hogy a DeFi platformon nem csak stablecoinokkal lehet kereskedni, hanem különböző BTC párokkal, mint például RenBTC, WBTC, sBTC és HBTC. És igen, aki még csak most csöppent bele ebbe a világba az csak pislog, hogy mégis hányféle fajta Bitcoin létezik. Ezek a BTC-k úgynevezett Wrapped Tokenek vagy magyarul Csomagolt Tokenek. Nézzük meg, hogy ennek mi a története és a funkciója.

Honnan indult?

Eddig láthattuk, hogy a DeFi ökoszisztémában, ha valaki hitelt szeretne felvenni vagy esetleg kamatoztatni szeretné kriptoeszközeit akkor ezt leginkább az Ethereum platformon teheti meg és a legtöbb esetben csak ETH lehet a fedezet, mivel a legtöbb DeFi projekt az Ethereum blokklánc tetejére épül. De mivel egyfajta kriptovalua fedezetként való fenntartása elég rizikós a volatilitása miatt, ezért lehetővé tették az Ethereum blokkláncon a Bitcoin fedezetként való használatát. Így jött létre a Wrapped Bitcoin, röviden WBTC. Mára már sok DeFi platform elfogadja fedezetként a WBTC-t mint például Curve, MakerDAO, Compound, Uniswap vagy Aave.

Összefoglalva mi is ez?

A becsomagolt token egy blokkláncon tárolt kriptoeszköz, amelynek értéke megegyezik egy másik mögöttes eszköz értékével, ami egy másik blokkláncon helyezkedik el. Csomagolt, mivel az eredeti eszköz fedezetbe van helyezve, amely az eredeti értéket és árat képviseli. A csomagolt tokenek megoldják az átjárhatósági problémákat a blokkláncon, más blokkokat támogatva, más felhasználási esetekkel. A láncok közötti átjárhatóságot nem integrálták a blokklánc protokollok eredeti elképzelésébe, viszont a technológia növekedésével felmerült az igény a láncok közötti megoldásokra. Az interoperabilitás hozzáférhetőséget, tranzakciós előnyöket és gyorsaságot biztosít a felhasználók számára.

Hogyan működik ez az egész?

Használjuk továbbra is példaként a WBTC-t. A WBTC egy ERC-20 token, amely 1 az 1-hez rögzíti a Bitcoin értékét, lehetővé téve a használatát az Ethereum platformon.
A becsomagolt tokenekhez elsősorban egy letétkezelőre van szükség. Ez a letétkezelő lehet egy DAO vagy szimplán egy intelligens szerződés. A letétkezelőnek egy Bitcoint kell tartania, amikor előállít egy darab WBTC-t, aminek így megegyezik az értéke és ára.
Egy kereskedő BTC-t küld a letétkezelőnek WBTC előállítás céljából. A letétkezelő ezt a Bitcoint leköti és előállít egy WBTC-t, amit a felhasználó ezután az Ethereum hálózaton tud használni. Ha az illetékes szeretné visszakapni az eredeti BTC-jét, akkor a letétkezelőnél égési kérelmet nyújt be, vagyis a WBTC elég és az eredeti BTC felszabadul a lekötésből. A letétkezelő a letétbehelyező és a csomagoló is egyben. A WBTC esetében ezeket a feladatokat egy DAO végzi.

Ehhez hasonló csomagolt eszközök például a stablecoinok, amik mögött általában valós fiat-eszköz fedezet van.

Szorosan követi az Ethereumot a csomagolásban a Binance intelligens lánc (BSC). Csakúgy , mint az Ethereum, a projektek a Binance Bridge segítségével csomagolhatják a tokeneket, amely lehetővé teszi a tokenek BEP-20 formájában történő csomagolását. Ez jelentősen alacsonyabb díjakkal jár az ERC-20 szabványhoz képest.

Végszó

A csomagolt tokenek felelősek a De-Fi növekedéséért, mivel így olyan tokenek is használhatóak a platformokon, amik eredetileg nem honosak az eredeti blokkláncon.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek