2.7 C
Budapest
2021. november 30 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

SOLANA – A legújabb harmadik generációs blokklánc

A Solana (SOL) egy decentralizált okosszerződés platform, fókuszban a skálázhatóság problémájának áthidalásával. A blokklánc másodpercenként akár több ezer gyors tranzakció továbbítására képes, ez fizetőeszköz szempontból is ideális és valós idejű dAppok hatékony futtatásának is alapfeltétele. A tranzakciók láncba rendezése a Solana kódolásában eltér a megszokott blokk jellegű megoldásoktól mint pl. a Bitcoin, vagy az Ethereum. ⤵

MI A SOLANA (SOL) COIN?

Elérhető: Binance Huobi Kraken, Coinbase
Konkurenciái: ETH,ADA, EOS
Legmagasabb ár: 56 USD / 0,0013 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,88 USD / 0,00005 BTC

Fejlesztői aktivitás: 9/10
Felhasználói aktivitás: 9/10
Piaci megbízhatóság: 9/10
Vélekedés: 9/10

A SKÁLÁZHATÓSÁG PROBLÉMÁJA ÉS A SOLANA

A blokklánc világában a skálázhatóság az egyik legnagyobb kihívás. Ezeknek a hálózatoknak a növekedésével, gyakran felmerül az a probléma, hogy a forgalom eléri a határokat, és a validálási protokoll, nem győzi jóváhagyni és hozzáadni a tranzakciókat a blokklánchoz. A Solana anélkül kerüli meg ezeket a korlátokat, hogy a biztonság vagy a decentralizáció terén kompromisszumot kötne.

A Solana Labs alapítója Anatoly Yakovenko 2017-ben hozta létre a projektet, illetve a tranzakció validálás tovább gondolt módját, ami a Solana blokklánc gerincét alkotja. A Proof of History algoritmus logikájával másodpercek alatt több ezer tranzakció lehetséges.

HOGYAN MŰKÖDIK A SOLANA?

A Solana egy harmadik generációs Proof of Stake blokklánc. A hálózatán futó rendszer úgy biztosítja a decentralizált tranzakció továbbítást, hogy minden utaláshoz hozzárendeli az időpontot. Ezt hívják Proof of History-nak, és ebben különbözik pl. a Bitcointól, ahol a blokkokhoz vannak felírva az időpontok, nem minden tranzakcióra.

A tranzakciók sorrendjének nyilvántartása alapvető fontosságú a kriptovalutáknál. A Bitcoin az időszak (blokk) minden tranzakcióját egyben validálja, és azt minden más node-nak is validálnia kell összhangban a többivel. Ilyen módon blokkokba rendezve a node-ok jelentős késésekkel véglegesítik az egyes tranzakciókat. A Solana magukat a tranzakciókat validálja egyesével, szinte azonnal.

MI A PROOF OF HISTORY?

A Solana tranzakciókat és blokklánc interakciókat az SHA256 hash függvény végzi. Ez a függvény vesz egy bemeneti jelet, és létrehoz belőle egy egyedi azonosítót, amit végtelenül nehéz előre kiszámítani. A Solana ezt az azonosítót használja bemeneti információként a következő hashnél. Így a tranzakciók sorrendje beépül a kriptográfiailag kódolt láncba.

Ez a folyamat kódolt tranzakciók hosszú láncát hozza létre a blokkáncon történt minden aktivitást tartalmazva egy idősorban. A tranzakciók hashelésével validátoroknak sokkal kevesebb adatot kell feldolgozniuk, így egy új blokk jóváhagyása szintén kevesebb idő alatt megtörténik.

Fontos megjegyezni, hogy a Proof of History nem egy konszenzus mechanizmus, inkább egy hatékonyabb módja a tranzakciók validálásának a sorrend figyelembevételével. A Proof of Stake algoritmussal kombinálva, a rendszer kiválasztja a következő validátort, akik jóváhagyják az új tranzakciókat a Proof of History elvén rögzített eddigi tranzakciók sorrendje alapján, majd a hálózat új validátort választ.

A SOLANA FŐ FUNKCIÓI

A Solana csapat blogja nyolc fő technikai megoldást mutat be, amelyeknek a célja az, hogy az infrasrtuktúra képes legyen mindenre amire a centralizált pénzügyi, hálózati rendszerek, a kriptovalutákra jellemző megosztott módon. A legjelentősebb ezek közül a Proof of History, de a Solana mást is bevezetett a blokkláncán:

Tower BFT – A Practical Byzantine Fault Tolerance Proof of History-ra optimalizált változata
Turbine – egy blokk propagálás protokoll
Gulf Stream – egy mempool nélküli tranzakció továbbítási protokoll
Sealevel – párhuzamos okosszerződés futtatás
Pipelining – a validálást optimalizálását segítő tranzakció feldolgozási egység
Cloudbreak – horizontálisan skálázott számlázási adatbázis
Archivers – megosztott főkönyv tárolás

Mindezek a fejlesztések egy olyan hálózatot működtetnek, ami 400 ms blokkidőt és másodpercenként ezernyi tranzakciót bonyolít. A Bitcoinnál a blokkidő 10 perc, Ethereumon 15 másodperc, és mindkét hálózat túltelítődhet, ezekben az esetekben az utalások ennél is tovább tartanak, miközben a költségek az egekbe szöknek.

SOLANA STAKELÉS

A SOL birtokosok stakelhetik a coinjaikat a blokklánc Proof of Stake mechanizmusa alapján. Egy alkalmas kripto tárcával lehet a validátorok stake pooljaihoz rendelni a SOL coint, akik a kapott SOL nyereséget visszaosztják a náluk stakelőknek. Az elv és a cél szinte ugyanaz mint pl. a Cardano esetében: minél több minél egyenrangúbb stake pool véletlenszerű rotációban validálja a blokkokat a közösség coinjainak felhatalmazásával.

A stakingrewards.com kimutatás szerint a Solana a cikk írásakor a harmadik legnagyobb értékben stakelt kriptovaluta, maga mögé utasítva az ETH 2.0-ba lekötött Ethert is. A forgalomban lévő coinok több mint kétharmada hozzá van rendelve valamelyik stake poolhoz, aminek a száma ezerhez közelít, eszerint a közösség nagyrésze aktívan kiveszi a részét a decentralizáció érdekében a jutalomért. A stakelésen kívül tartott coinok viszont vélhetően spekulatív traderek kezében vannak.

MI A SOL COIN?

A SOL a Solana natív kriptovalutája, tehát a saját bázisvaluta, amivel fizetendő az összes tranzakció, legyen az SOL utalás, vagy egy okosszerződéshez kapcsolódás. A hálózat deflációs modellt követ, tehát egy rendszer szerint megsemmisít SOL coinokat. A Solana stakelését végző validátoroknak rendelkezniük kell SOL coinnal.

A SOL SPL protokollt használ, ami a token infrastruktúra a blokkláncon, hasonlóan az Ethereum ERC-20-as tokenjeihez. Új kriptovaluták a SOL technikai hátterével hozhatók létre az SPL protokollon, az új tokenek pedig a dAppjaikkal új felhasználási területeket nyitnak meg a Solana blokklánc számára. Mivel a forgalmat rendkívüli nagyságban is gyorsan bonyolítja a rendszer, jó platform lehet akkor, amikor a decentralizált appok már népszerűek, de az átfutási idő szűk keresztmetszete miatt minden kicsit lassú és/vagy drága lett.

Egy működő dApp a platformon a pl. a Chainvote, ami decentralizált vállalatirányítási szavazásokat bonyolít cégek számára, a SOL tokenekkel lehet szavazni. Ilyen és ehhez hasonló felhasználási területek vehetők célba a Solana villámgyors hátterével. – írja a cryptofalka.hu

A SOLANA – A legújabb harmadik generációs blokklánc bejegyzés először Kriptomania – kripto hírek-én jelent meg.

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Közösségi média

1,062RajongókTetszik
417KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek