fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mire figyeljünk oda egy DeFi projekt kiértékelésénél

A DeFi olyan gyors ütemben mozog, hogy kihívást jelent a legújabb fejlemények és hírek nyomon követése. Az alapvető elemzésekkel, indikátorokkal bárki könnyen kiszűrheti, hogy melyik projekt túlértékelt vagy alulértékelt, ezáltal melyikbe érdemes hosszabb rövidebb távon befektetni. A DeFi protokollok mérésének és összehasonlításának sokféle módja van. Mivel jelentős mennyiségű adat nyilvánosan elérhető a láncban, minden kereskedő vagy befektető számára könnyű ezeket a mutatókat használni. Álljanak itt a legfontosabbak:

  • TVL – Total Value Locked – Teljes lezárt érték

A zárolt összérték a DeFi projektekben résztvevő tokeneknek az összértéke. A TVL jól jelzi azt a kockázatot, amelyet a piac hajlandó felvállalni egy projektben. Vagyis, minél magasabb a TVL annál jobban bíznak a felhasználók a protokollban mind a használat mind a biztonság szempontjából.

  • Market cap / TVL ratio – a piaci kapitalizáció és a TVL aránya

A piaci kapitalizáció a projekt forgalomban lévő összes tokenjének teljes értékére utal. A piaci kapitalizációt elosztjuk a teljes lezárt értékkel és kapunk egy számot. Ha az eredmény nagyobb, mint 1, az azt jelenti, hogy kevés van lekötve az adott tokenből, ám ez nem feltétlenül tükrözi a token várható értékét és fordítva.

  • APY – Annual Percentage Yield – Éves százalékos hozam

Az éves százalékos hozam (APY) a bevont hozamokra vonatkozik százalékos arányban egy év alatt. Az érték minden DeFi projektnél jelentősen különbözik, és a tét időtartamától is függ. Idővel csökken, ahogy a projekt egyre népszerűbbé válik, így kevésbé van szükség a likviditás biztosítására. Emiatt folyamatosan vadásznak a jobbnál jobb kamatozású projektek után a befektetők, amit Yield Farming-nak neveznek.

  • Kínálat a váltókon

Amikor el akarják adni a befektetők a tokeneket, akkor ezt általában Cex-eken vagyis centralizált váltókon teszik. Oda kell figyelni a Cex-ek token-ellátására. Ha nagyszámú token van a váltókon, akkor nő az eladói nyomás, mivel a tulajdonosok nem a tárcákban tárolják a tokeneket, nyilván el akarják adni azokat. Sokan tartják azonban a tőzsdéken folyamatos kereskedés céljából a készletüket, így nem biztos, hogy nagy eladás várható, de érdemes erre odafigyelni.

  • Közösségi adatok

A token társadalmi adatai, különösen a tweet mennyisége és a Google keresései jelzik a projekt népszerűségét. Ezzel jól el lehet szórakozni. 😉

  • Max Supply – Teljes kibocsátás – Inflációs ráta

A kínálat valószínűleg a legrégebbi mutató, amelyet egy eszköz értékének előrejelzésére használnak. Ha a kínálat nagyobb, mint a kereslet, az ár csökken és vice versa. Ámbár az infláció önmagában nem feltétlenül rossz, de a túl sok token csökkentheti a tortaszeletet.

  • Használat

Egy token értékének megállapításához elengedhetetlen annak megértése, hogy mire használják a tokent. Ez esetben a tranzakciók számát kell figyelembe venni a Cex vagy Dex-eken. A cél itt annak ellenőrzése, hogy az emberek használják-e a tokent.

Mint mindig, a piacok kiszámíthatatlanok, irracionálisak és rendkívüli volatilitásra hajlamosak. Mindenekelőtt a saját kutatás elvégzése kulcsfontosságú a siker szempontjából.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek