fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi az Uniswap és a Dex?

Az Uniswap egy automatizált likviditási protokoll, amely az Ethereum platforma épül. Az Uniswap lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetítők nélkül kereskedjenek és a platform készletének likviditási szolgáltatóivá válhatnak, ha a kriptokészleteiket letétbe helyezik. A legtöbb tőzsdétől eltérően, amelyek a vevőkkel és az eladókkal egyeztetik az árak meghatározását és a kereskedések végrehajtását, az Uniswap egy egyszerű matematikai egyenletet, valamint Ether és ERC-20 token készleteket használ ugyanazon feladat elvégzéséhez.

Ezek alapján az Uniswap két fő funkciót tartalmaz, amelyek Swap és Pool néven ismertek.

Swap: A csere funkció lehetővé teszi a felhasználóknak az Ethereum és más ERC-20 tokenek közötti váltást.

Pool: Az Uniswap poolok lehetőséget teremtenek a felhasználóknak, hogy likviditást biztosítsanak jutalékért cserébe. A kereskedések után levont minimális díjakat osztják szét a befektetők között.

A likviditási poolok az intelligens szerződésbe lezárt tokenek összességére vonatkoznak. Az Uniswap decentralizált tőzsde (Decentralized Exchange Dex) tette népszerűvé ezt a szolgáltatást. Egy likviditási készlet általában 2 tokent tartalmaz és mindegyik pool új piacot hoz létre. A DAI / ETH a legegyszerűbb példa az Uniswap népszerű likviditási készletére. A likviditásszolgáltatókat arra ösztönzi a rendszer, hogy az összes jelző egyenértékű legyen, pl. 100 DAI (100$) / 1 ETH (100$) = 200$ arányban. Az egyensúly fenntartásáról az automatizált piackészítő (AMM) gondoskodik. A szolgáltatók, úgynevezet LP (liquidity provider) tokeneket kapnak, arányban azzal mekkora tőkét kötnek le a poolban. A poolban történő cserék és kereskedések után minimális tranzakciós díjat vonnak le a felhasználóktól és ezeket osztják szét a szolgáltatók között arányosan.  A kereskedési díj a legtöbb decentralizált tőzsde esetében 0,3%. Az LP token elégetésével szerezheti vissza a lekötött érméit a jutalékkal együtt a befektető. A tőkénk lekötését jutalék fejében nevezzük likviditás bányászatnak.

Az UNI token

Az Uniswap, a likviditásszolgáltatókat további tokenekkel jutalmazzák, ha meghatározott poolokban kötik le megtakarításaikat. Ezzel lehetőséget teremtve a befektetőknek, hogy további hozamot szerezzenek a jutalékokon felül, úgy hogy ezeket más poolokban kötik le.

Az UNI az Uniswap protokoll natív tokenje, és ezek általában kormányzási tokenként funkcionálnak, ezzel szavazati jogot kapnak a tulajdonosok a rendszert befolyásoló fontos döntésekben. A governance tokenek értéke a kereskedési volumentől függ valamint a kibocsátási mennyiségtől. Tehát minél kevesebb van kibocsátva egy adott tokenből és minél többen kereskednek vele annál magasabb lesz az értéke. Érdemes ez alapján kiértékelni és befektetni az egyes DeFi projektekbe.

Az Uniswap összesen 1 milliárd UNI-t tervez négy év alatt kiosztani, amelynek 60% -át a közösségnek szánják, míg a 40% -át négy év alatt a csapat tagjai, a befektetők és a tanácsadók rendelkezésére bocsátják. A közösségi elosztás egy része likviditásbányászattal történik. 

Az egyik nagy előnye az ehhez hasonló decentralizált váltóknak, hogy az újonnan piacra dobott ERC-20 tokenek itt érhetőek el először és kereskedhetnek velük a felhasználók. Szemben a centralizált váltókkal ahol a különféle kriptovaluta vagy DeFi projekteknek át kell esniük egy ellenőrzési folyamaton, mielőtt érméjüket vagy tokeneiket felvennék a kereskedésbe.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek