fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi az Aave és a villámhitel?

Az Aave egy Ethereum platformra épülő decentralizált hitelezési rendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kölcsönt vegyenek fel, vagy kriptoeszközeik lekötésével hozzájáruljanak a hitelezéshez kamatért cserébe. Még egy hitelezési platform, gondolhatja az olvasó. De az Aave képes kicsit másként tálalni a dolgokat és egy kicsivel többet is nyújt, mint mondjuk a MakerDAO vagy a Compound.

De lássuk, mi teszi különlegessé az Aave projektet

Mint említettem az Aave felépítésében ugyanúgy működik, mint a legtöbb hitelezési platform, de vannak kisebb változtatások. A befektetők beteszik egy poolba eszközeiket, amiért cserébe 1:1 arányba aTokent kapnak, ami tartalmazza a kamatot és bármikor beválthatják. A hitelfelvevők csak akkor vehetnek fel kölcsön a poolból, ha előbb 50-75%-al magasabb fedezetet raknak le a felvenni kívánt hitel mennyiségétől. Itt jön az első érdekesség. A hitelfelvevők szintén aTokeneket kapnak, ami egy másik eszköz értékéhez van kötve. Vagyis az Aave platformon megoldható, hogy valaki mondjuk DAI-t használjon fedezetnek, de ETH-ben veszi fel a kölcsönt. Ez lehetővé teszi a hitelfelvevő számára, hogy kitettséget szerezzen különböző kriptovaluták iránt, anélkül, hogy egyáltalán birtokába lenne az eredeti eszköz.

A második változtatás a kamatokat érinti. A felszámított kamatláb a pool eszközeinek a felhasználási arányától függ. Ha egy adott poolban az összes eszközt kölcsönveszik, akkor a kamatláb magas, hogy minél több likviditásszolgáltatót vonzanak be. Ha szinte semmilyen eszközt nem használnak fel egy poolban akkor a felszámított kamatláb alacsony, hogy minél több hitelfelvevőt csábítsanak a rendszerbe.

És következzen a platform legnagyobb durranása a Flash loan, vagyis a fedezet nélküli villámhitelezés

Fedezet nélküli hitelezés? Nagyon jól hangzik, valljuk be, de korántsem olyan egyszerű ez a dolog, mint ahogy azt a legtöbb felhasználó gondolja. A dolog úgy néz ki, hogy gyakran előfordul a poolokban, hogy több a likviditás, mint amennyi hitelfelvevő van a piacon. Ezt a fel nem használt likviditást azok használják, akik villámhitelt szeretnének felvenni. A villámhitelek jellegzetessége, hogy fedezet nélküliek, vagyis a kölcsönvevőnek nem kell semmilyen tőkét fedezetként lekötnie, viszont a kölcsön csak 1 blokk erejéig érvényes az Ethereum platformon, vagyis itt a biztosíték helyett időigény áll fenn. Más szavakkal, a felhasználóknak ugyanabban a tranzakcióban vissza kell fizetniük a kölcsönt. Ha nem, akkor a teljes tranzakció meghiúsul, magyarul a tranzakció megfordul és visszakerül a felvett hitel a poolba. Természetesen, ennek igénybevételéhez az egyblokkos kamatdíjat meg kell fizetni.

De mégis mire lehet használni a villámhitelt?

A villámhitelt lényegében arbitrázsügyletekhez lehet leginkább használni. Például ha valaki azt látja, hogy valahol az ETH 500 dolláron kereskedik, mondjuk az Uniswappon, viszont egy másik decentralizált váltón pedig 505 dolláron áll az árfolyam, akkor a kereskedő megpróbálhatja ezt az árkülönbözetet kihasználni nagy mennyiségű stablecoin kölcsönvételével és gyors kereskedéssel. Itt álljon egy kép arról, hogyan is néz ki egy ilyen villámhiteles arbitrázsügylet.

A LEND irányitási token

A LEND az Aave natív tokenje. Az alapítók még 2017-ben elindultak, ICO-ban 600 000 USD értékű ETH-t gyűjtöttek 1 milliárd LEND tokenért. Eredetileg a projekt neve EthLend volt, ám egy márkanév-kampány telepedett az Aave-re 2018-ban, miközben a LEND részt megtartották a natív tokenjük számára. 

A LEND birtoklásáva a felhasználók kedvezményes díjakat kaphatnak. A LEND ugyanolyan kormányzási tokenként működik, mint az összes többi, ami azt jelenti, hogy a LEND tulajok beleszólhatnak a projekt jövőbeli irányába, ezen felül a felhasználók a fizetett kamatokból töredékdíjakat keresnek. A LEND token vészhelyzeti tartalékként is működhet rosszindulatú likviditás esetén, hasonlóan az MKR tokenhez.

Sajnos az Aave is ugyanazokkal a problémákkal néz szembe, mint az összes többi hitelezési platform. Ez pedig nem más, mint a hitelezési normák beépítése a hagyományos pénzügyi világból. De lehet, nemsokára eljön az az idő, mikor elég lesz egy munkáltatói igazolás és nem kell dupla annyi tőkét lerakni egy egyszerű hitel felvételére a DeFi-ben.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek