fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi a yield farming?

A yield farming magyarul hozamgazdálkodást jelent. A hozamgazdálkodás egyfajta módja annak, hogy kriptovalutánkkal a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb hozamot érjük el. A hozamgazdálkodók elég összetett stratégiákat alkalmaznak. A hozamok maximalizálása érdekében folyamatosan mozgatják a tőkéjüket a különböző kamatozású piacok között. Természetesen ezeket a stratégiákat a lehető legnagyobb titokba tartja mindenki, mivel minél kevesebben tudnak egy stratégiáról annál hatékonyabb.

Honnan indult ez az egész?

A hozamgazdálkodás a likviditás bányászattal kezdődött, amit a különböző decentralizált váltók és hitelezési platformok indítottak el, mint például az Uniswap, MakerDAO vagy a Compound. A befektetők lekötik kriptoeszközeiket likviditási poolokba jutalékért cserébe. A poolok tranzakciós díjak százalékos elosztásával, a hitelezésből származó kamatokkal vagy irányítási tokenekkel ösztönözték a felhasználókat a rendszer működéséhez való hozzájárulásukért cserébe. Ezek között a poolok között a hozamgazdálkodók folyamatosan csemegéznek, hogy éppen melyikbe kössék le megtakarításaikat. Általában mindig a legmagasabb kamatot fizető poolba zárolják eszközeiket, ezt pedig hetente vagy akár néhány naponta felülvizsgálják, és ha úgy látják jónak, egy másik jobb kamatozású poolba mozgatják át a kriptovalutáikat. Természetesen, ami magasabb hozamot ígér, annak nagyobb a kockázata, de ezt már kiválóan tudják kezelni a farmerek.

Ez az egész gyakorlat 2020 nyarán vált igazán népszerűvé, amikor a Compound hitelezési platform bejelentette, hogy irányítási tokeneket kezd el szétosztani a hitelezők és hitelfelvevők között, amiért a Compound platformot használják. A COMP tokennel további hozamokat lehetett szerezni a hitelezésért járó kamatokon felül. A Compound lehetővé tette a bonyolultabbnál bonyolultabb gazdálkodási stratégiák létrehozását a befektetők számára.

Lássunk is egy két példát a hozamgazdálkodásra, hogy jobban megértsük.

A Compound hitelezési platformon lekötünk 1000 USDT stablecoint, amiért cserébe 1000 cUSDT-t kapunk. Ugye tudjuk, hogy a cTokenek a Compound natív tokenjei és mindig 1:1 arányban kapjuk meg a lekötött eszközre. Az 1000 cUSDT-t átmozgatjuk a Balancer platformra, ami egy váltó. Itt lekötjük egy Balancer poolban ami elfogad cUSDT tokent likviditásnak. Láthatjuk, hogy így két helyen is kamatozik az eszközünk: 1000 USDT a Compoundon és 1000 cUSDT pedig a Balancer platformon.

Ezt a dolgot meglehet még csavarni egy kicsit. A Compoundon lekötött USDT-re megkapjuk cUSDT-t, és amiért a platformot használjuk kapunk ennek megfelelően COMP irányítási tokent. A COMP irányítási tokent is le tudjuk kötni egy másik platform likvidtási pooljába további jutalékért cserébe. Így már 3 helyen kamatozik a tőként és akár a COMP token árfolyamváltozásából további hozamra tehetünk szert. De még csavarunk a dolgon. Egy másik jutalmazó platformon a COMP lekötéséért cserébe kapunk egy másik irányítási tokent, amit ugyanúgy leköthetünk egy másik platform pooljában további jutalékért és így tovább. 

Nos ha jobban megnézzük ez még annyira nem is bonyolult. Viszont ezzel elég szép hozamokra lehet szert tenni. A hozamgazdák jellemzően olyan állományokat használnak, mint például a Dai , a Tether (USDT) vagy az USD Coin (USDC), mivel ezek egyszerű módot kínálnak a nyereség és a veszteség nyomon követésére. 

És hogy mennyire kockázatos ez az egész?

NAGYON KOCKÁZATOS!

A hozamgazdálkodás hihetetlenül összetett lehet, és jelentős pénzügyi kockázatot jelent mind a hitelfelvevők, mind a hitelezők számára. Általában magas Ethereum gázköltségek terhelik, és csak akkor érdemes belekezdeni, ha több ezer dollár áll rendelkezésre tőkeként. A felhasználók a tartós veszteség és az árcsúszás további kockázatával is szembesülnek, ha a piac ingatag. De ott vannak az intelligens szerződésekben rejlő hibák is, ami által könnyen feltörhetik ezeket a platformokat és ellophatják a befektetők vagyonát, de akár csak egy szimpla visszavonhatatlan hiba a kódban is képes arra, hogy összeomoljon az egész rendszer.

A jövő

A COMP irányítási token nagy sikert aratott a DeFi világában, és felpörgette a dolgokat. Bár semmi jó nem tart örökké, a DeFi még mindig gyerekcipőben jár, és a fejlesztők kétségkívül új és kreatív módszereket fognak találni a likviditási ösztönzők optimalizálására. A hozamgazdálkodók kétségtelenül több projektet is zöld színben fognak látni a jövőben új lehetőségekkel, és továbbra is kreatív módszereket fognak kitalálni a hozamuk növelésére.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek