fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi a MakerDAO és a DAI?

A MakerDAO egy decentralizált autonóm szervezet az Ethereum platformon. A MakerDAO létrehozott egy protokollt, ami lehetővé teszi, hogy aki rendelkezik Etherrel és leköti a platform intelligens szerződésébe, az vehet fel hitelt DAI nevű stablecoin formájában. Minél több Ether van zárolva, annál több DAI hozható létre. Amikor a felhasználók szeretnék feloldani a zárolt fedezetüket, visszafizetik a kölcsönt a hozzátartozó díjakkal együtt, mint például kamat.

DAI stablecoin: Egy ERC-20 token az Ethereum blokkláncon, amelynek állandó értéke egy dollár. Ez az a pénznem, amit a felhasználók kölcsönvesznek és visszafizetnek.

A gyakorlatban a felhasználók a tőkéjüket bezárják egy úgynevezett fedezett adósság pozícióba (CDP). Legalább 150%-os fedezetet kell nyújtani az általunk felvett DAI értékéhez. Más szóval, ha 400 DAI-t akarunk előállítani hitel gyanánt (1 DAI = 1 Dollár), akkor 1,5-szer ezt az értéket kell biztosítékként megadni – ebben az esetben 600 dollár értékű ETH-t.

Amikor a kölcsön fedezete egy bizonyos szint alá csökken – vagyis az Ether ára a DAI-ban felvett összeg alá csökken – a hitelt felszámolják. Magyarul eladják a fedezetül szolgáló lekötött Ether-t és abból fizetik vissza a felvett DAI-t a kamattal és büntetésekkel együtt. Ez akadályozza meg a felhasználókat a túlzott hitelfelvételben.

Maker (MKR) token: A MakerDAO szervezet hozta létre a DAI stablecoin stabilitásának támogatása érdekében. A MKR ezen felül egy governance token, azaz a tulajdonosai szavazati jogot kapnak a rendszer működésével és jövőjével kapcsolatban. Szavazhatak például arról, hogy milyen magasan kell meghatározni a díjakat, és mely fedezettípusokat lehet elfogadni fedezetként a protokoll által.

Ha tényleg fenyegeti a felszámolás a rendszert, akkor ebben az esetben a Maker (MKR) token tulajdonosai a legvégső hitelezők. Ha az Ether ára összeomlik, akkor túl sok hitelt számolnak fel, így MKR tokent hoznak létre és eladják a kölcsönök visszafizetése érdekében. Ez az adósság aukció, ami növeli a MKR tokenek kínálatát és csökken az ára.

Ennek ellentétje a többlet aukció. Miután a beszedett díjak meghaladják a kormányzás által meghatározott összeget, a rendszer aukciót tart az extra DAI eladására amit MKR tokennel lehet megvásárolni. Az MKR tokeneket az aukció végeztével elégetik ezzel csökkentve a kínálatot és növelve az árát.

Az MKR tulajdonosok ezért motiváltak annak biztosítására, hogy a Maker rendszer zökkenőmentesen működjön, hogy több díjat generálhasson a felhasználóktól, csökkentve ezzel az MKR kínálatát.  Láthatjuk, hogy az Ether, a DAI és MKR a fékek és az egyensúlyok automatikus rendszereként működnek.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek