fbpx
15 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi a DeFi és hogy működik?

Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy hamarosan indul a Cardano blokklánc-platformon a Goguen korszakkal az okosszerződés és ezzel együtt a DeFi.

Sokaknak még a mai napig ismeretlen ez a terület, pedig egy jó ideje már köztünk van a blokklánc világában, például az Ethereum platformon. Rengetegen olvassák híreinket, cikkeinket és megkértek bennünket, hogy ha lehetséges, mutassuk be a DeFi-t kicsit közérthetőbben a laikusok számára.

Nos, lássuk mi is az a DeFi.

A DeFi jelenleg a blokklánc-technológia egyik legnagyobb találmánya. Nem rég óta van köztünk. Tavaly nyáron, 2020 júliusában indult hódító útjára és még nagyon gyerekcipőben jár. A „Defi Pulse” mérőszámai alapján tavaly júliusban még csak 1 milliárd dollár volt zárolva a DeFi okosszerződéseibe. December végére 15 milliárd lett a 1-ből, pedig a megmondó emberek a 2020-as év végére 3 milliárd dollárt jósoltak. A cikk írásának pillanatában már több mint 25 milliárd dolláron jár a mutató.

Nem kell a körítés, a lényeget akarom tudni!

A DeFi a Decentralized Finance rövidítése, ami magyarra fordítva, decentralizált pénzügy.

Célja egy mindenki számára elérhető és nyitott pénzügyi rendszer létrehozása, amely minimálisra csökkenti vagy akár meg is szünteti a központi hatóságok (pl.: bankok, biztosító társaságok, hitelintézetek) iránti bizalom vagy támaszkodás szükségességét. A DeFi lehetővé teszi minden ember számára az anyagi jólétet, ugyanis jövedelmező rendszerrel ösztönzi a befektetőket a játékba. Bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, hozzáférhet a DeFi alkalmazásaihoz. A felhasználók kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb szolgáltatásokat és le is ellenőrizhetik, hogy melyik működik a legjobban. Sokféle DeFi termék és szolgáltatás létezik, amik elég jól ismertek a már meglévő pénzügyi szektorból. Az egyik leggyorsabban növekvő szektor a DeFi-ben a hitelfelvételi és a hitelezési platform.

Akkor, ha jól értem, ez azt jelenti, hogy bankok nélkül vehetek fel hitelt vagy adhatok kölcsönt másoknak?

Igen.

Elképzelhetetlen számomra, hogyan is működhet ez.

A dolog úgy néz ki, hogy adott egy úgynevezett likviditási medence (Liquidity Pool), amibe a felhasználók berakhatják digitális valutájukat, így ők lesznek a hitelezők. Azon felhasználók, akiknek szükségük van hitelre, ebből a poolból vehetnek fel kölcsönt. A hitelfelvevőknek, úgy, mint a meglévő banki rendszerben, vissza kell fizetniük a felvett hitelt kamattal együtt egy meghatározott időn belül. A hitelezők pedig megkapják a kölcsönadott valutájuk után ezt a kamatot. Minden ugyanúgy működik, mint a való életben, csak annyi a különbség, hogy itt nincs meg az a bizonyos harmadik fél, a bank. Minden tranzakciós folyamat a felhasználók között zajlik le az okosszerződések által biztosítva. 

És mivan akkor, ha fogom magam és lelépek a felvett hitellel, elvégre névtelenül veszek fel hitelt egy decentralizált rendszerben. Ki hajtja be rajtam a tartozást?

A kulcsszó a túlbiztosítás. Nézzünk egy példát. Ha szeretnél venni mondjuk 100.000 ADA-t a későbbiekben, ehhez neked rendelkezned ennek a duplájával, 200.000 ADA-val. Tehát itt a fedezet a te 200.000 ADA-d, amit le kell kötnöd a platformon, hogy fel tudd venni a 100.000 ADA-nak megfelelő stablecoint amiből majd megveszed egy váltón. Így nem tudsz meglépni a hitelellel, mivel a biztosítékodból fizetik vissza a kölcsönnyújtónak a hitelt és a kamatot. Vagyis megléphetsz a felvett hitellel, de többet veszítesz ezzel. A hitelnyújtó minden esetben megkapja a kölcsönadott tőkét a kamattal együtt.

Ez elég viccesen hangzik. Azt értem, hogy a meglévő virtuális valutámat kölcsön adom másoknak, amire kamatot kapok, és emellett ha nő az árfolyam nagyon jól járok, de miért vennék fel a már meglévő tőkémtől kevesebb összeget hitelként? Az emberek általában azért vesznek fel hitelt, mert nincs pénzük. De nekem van. Akkor?

A kérdésben a válasz. Az árfolyamváltozásokból tehetsz szert több nyereségre.

Ha megvan a 200.000 ADA-d és úgy látod, hogy nőni fog az árfolyam, akkor nyilvánvaló, hogy még többet szeretnél nyerni azáltal, hogy még több ADA-t halmozol fel, DE… sajna nincs több pénz a hó végén.

Akkor lekötöd a meglévő 200.000 ADA-t ami tegyük fel 100.000 dollárt ér.

Erre felvehetsz 50.000 USDT stablecoint 10% kamatra, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy te visszakaphasd a 200.000 ADA-t vissza kell fizetned 55.000 USDT-t.

Ebből az 50.000 USDT-ből veszel 100.000 ADA-t.

Az árfolyam tegyük fel, megduplázódik egy hónap alatt.

Eladod az 100.000 ADA-t, ami most az árfolyamnövekedés után 100.000 USDT.

Ahhoz hogy, visszakaphasd a 200.000 ADA-t vissza kell fizetned az 50.000 USDT-t kamattal együtt. Kifizeted a 100.000 USDT-ből az 55.000-et, visszakapod a lekötött ADA-t ami most már a dupláját éri, és emellé nyertél 45.000 dollárt.

Aztakurvaeget! Zseniális. És mi történik, ha mondjuk, bezuhan az árfolyam?

Akkor sajna nem fogod tudni visszafizetni a kölcsönt, így a lekötött ADA-ból fogják a felvett hitelt visszafizetni a poolba kamattal együtt. Szerencsére a rendszer érzékeli ezeket az árfolyamváltozásokat és még mielőtt teljesen csődbe mennél a hitelezőkkel együtt, a rendszer lecsippantja a fedezetből a hitelt plusz a kamatot, a maradékot pedig visszaszolgáltatja neked.

Uhhh, ez így elég rizikósnak hangzik.

Igen, sajnos az. De kockázat nélkül nincs nyereség. Jelenleg ennek a hitelezési rendszernek még vannak gyerekbetegségei, amin folyamatosan dolgoznak és fejlesztenek, hogy a későbbiekben jóval egyszerűbb és átláthatóbb legyen a hétköznapi ember számára.

Tehát mehetek biztosra azáltal, hogy sima tárca helyett ilyen likviditási poolokban tartom az érméimet és kamatot kapok az árfolyamváltozás figyelmen kívül hagyásával?

Igen.

Említetted, hogy vannak még másfajta szolgáltatások illetve termékek a DeFi-ben. Mik ezek?

Nos, ami nagyon szorosan kapcsolódik a decentralizált pénzügyhöz az nem más, mint a DEXs (Decentralized Exchanges), magyarul decentralizált váltók. Ezeken a közvetítő nélkül működő tőzsdéken tudnak az emberek egymás között (peer-to-peer) kereskedni a kriptovalutákkal. Itt jön képbe egy másik jövedelmező lehetőség. Ma már a DEX-ek nagy része likviditási poolokat tart fent a felhasználók számára, hasonlóan a hitelezési platformokhoz, csak itt nem hitelezés céljából. A DEX-eken likviditás biztosítóknak nevezzük azokat a felhasználókat, akik a kriptopénz tőkéjüket likviditási poolokba folyósítják a rendszer működése érdekében és ezért jutalékot kapnak. Ezekből a poolokból tudnak az emberek venni vagy cserélni érméket minimális kereskedési díj felszámításával, és ezeket a díjakat osztják szét a likviditás biztosítók között. Ezt hívjuk likviditás bányászatnak. Lényegében kriptopénzzel kriptopénzt keresünk, amit visszaforgathatunk a poolba további kamatért cserébe és így tovább.

Az elmúlt időszakban ezt a dolgot a DeFi projektek keményen megfejelték egy kisebb csavarral. Az igénybevett adott platform a jól megérdemelt julatékon vagy kamaton felül egy korábban ingyenesen kibocsátott tokent ad a befektetőknek, ezzel is bíztatva őket, hogy további más, akár nagyobb hozammal kecsegtető befektetési stratégiát alkalmazzanak, vagy pedig eladják ezt az ingyen tokent, hogy azonnal további nyereségre tegyenek szert. Ezeknek a tokeneknek az értéke a kereskedési volumentől függ valamint a kibocsátási mennyiségtől. Tehát minél kevesebb van kibocsátva egy adott tokenből és minél többen kereskednek vele annál magasabb lesz az értéke. Érdemes ez alapján kiértékelni és befektetni az egyes DeFi projektekbe.

Wow! Fantasztikus! Ez mind szép és jó, hogy igaz legyen. Áruld el nekem, hol a buktató?

Nem árulok zsákbamacskát. A DeFi egy elég rizikós terület a kiforratlansága miatt. Nehéz megkülönböztetni a jó projekteket a rosszaktól, főleg egy kezdő számára. Ahogy nőtt a DeFi népszerűsége, rengeteg rossz projekt született, hekkelések történtek és sok-sok projekt csődölt be. Befektetők tömege vesztette el pénzét a DeFi-ben. Egy okosszerződés is tartalmazhat hibákat, ami köztudott módosíthatatlan. Ha bekerül egy hiba, akkor az ott is marad, így veszteségeket okozva a felhasználóknak.

De ahogy folyamatosan fejlődik a blokklánc-technológia, vele együtt a decentralizált alkalmazások és szolgáltatások is. Fényes jövő áll a DeFi előtt, jelen pillanatban is rengetegen használják ezeket a platformokat, viszont alapos utánajárást, kutatást igényel mindenki részéről, mielőtt befekteti megtakarítását további hozamszerzés céljából.

Ha bármilyen kérdésetek van ezzel vagy bármi mással kapcsolatban nyugodtan írjatok nekünk.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek