fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi a DApp és DAO?

A DApp decentralizált alkalmazást jelent. A DAppok olyan decentralizált platformokat hoznak létre, ahová bárki beléphet szabadon, mint befektető, szereplő vagy akár erőforrás szolgáltató. A platform jutalmából pedig mindenki részesül annak megfelelően, hogy hogyan és milyen mértékben járul hozzá a működéséhez. A DAppokat semmilyen központi hatalom nem üzemelteti, mint a hagyományos Appokat, vagyis teljes egészében a közösségre van bízva annak működése. Ebből a koncepcióból született meg a DAO.

A DAO jelentése Decentralizált Autonóm Szervezet. Egyszerűen fogalmazva: a DAO olyan szervezet, amelyet számítógépes kódok és programok irányítanak. Ezek a szervezetek központi hatóság nélkül működnek, a szervezet összes szabályát betartja a blockchainen futó kódja. „Autonómnak” nevezik, mert a rendszer képes önálló döntéseket hozni. Vegyünk például egy olyan szervezetet, amely vezető vagy tanácsadó nélkül képes végrehajtani a döntéseket. Ez az az ötlet, amely a DAO mögött áll, megszüntetve a korhű, hagyományos szervezeteket hierarchikus irányítással, és teljes önállóságot biztosítva egy okos szerződésben.

A principal-agent (megbízott-ügynök) dilemma

Amikor egy rendszer működésében jelen van egy központi egyén, aki képes döntéseket hozni és intézkedni egy másik magánszemély vagy szervezet nevében, akkor ezek eltérő prioritásokat, célokat eredményezhetnek.  Ez a megbízott-ügynök dilemma, és azt jelenti, hogy az ügynök motivált lehet arra, hogy a saját érdekének megfelelően cselekedjen, még akkor is, ha az ügynököt úgy választották meg, hogy a megbízó érdekei nevében hozzon döntéseket. Ennek a dilemmának az a célja, hogy csökkentse vagy megkerülje a hierarchikus emberi beavatkozás vagy a centralizált irányítás szükségességét. A DAO központi szerepet játszik a megbízott-ügynök által okozott tipikus problémák enyhítésében azáltal, hogy a szervezeten belül ösztönző struktúrákat vezet be a felhasználók számára.

A DAO-k gyakran kezelik saját kincstárukat és saját tokent adnak ki. Ezek a tokenek a DAO tagságát képviselik, és szavazati jogot biztosítanak a tulajdonosai számára a rendszerrel kapcsolatos fontos döntésekben. Ezeket governance vagy magyarul kormányzási tokeneknek is nevezzük.

A kormányzási token egyik jól ismert példája a Maker (MKR). Ez a token lehetővé teszi tulajdonosainak, hogy szavazzanak a decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollra vonatkozó döntésekről. Például szavazhatnak a decentralizált hitelezést szabályozó összetett gazdasági szabályok megváltoztatására, amelyek lehetővé teszik a DAI stablecoin számára, hogy stabilan tartsa az árát.

A DAO-k lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy megszabaduljanak hagyományos intézményi struktúrától. A résztvevőket irányító központi egység helyett az irányítás automatizálódik, és a felhasználókat a hálózat legelőnyösebb eredménye felé terelik. Ahogy a DeFi világa növekszik és a protokollok összetettebbé válnak, nagy a valószínűsége annak, hogy a DAO-k jelentősebbé válnak. A nagy protokollok gondos kezelése az egész közösség számára prioritássá válik.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek