fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi a Curve Finance?

A Curve egy decentralizált váltó ahol a főszerepet a stablecoinok kapják. A legfőbb tokenek amiket a Curve támogat az a DAI, BUSD, sUSD, TUSD, USDC és USDT, de ezen kívül még szerepelnek a repertoárban különböző BTC párok mint például RenBTC, WBTC, sBTC és HBTC. Az AMM segítségével a Curve lehetővé teszi a kereskedési párok közötti csúszásmentes tranzakciókat viszonylag alacsony díjak mellett. Ezzel a szolgáltatással tudta átcsábítani a felhasználókat más platformokról.

De mitől olyan más, mint a többi?

A Curve likviditási pooljai hasonló elven működnek, mint a például az Uniswap pooljai. Emlékezzünk arra, hogy a likviditási pool egyszerűen egy intelligens szerződés által vezérelt hely, ahol a likviditásszolgáltatók nagy mennyiségű eszközt halmoznak fel és a felhasználók kereskedhetnek egy harmadik fél közbenjárása nélkül. A Curve olyan AMM modellt használ, amely maximalizálja a platform likviditási pooljait, hogy még a kereskedések végrehajtása előtt biztosítsa a szükséges finanszírozást. Tudjuk, hogy 1 USDT egyenlő 1 USDC-vel ami ugyanúgy egyenlő 1 TUSD-vel és 1 DAI-val és így tovább. Ha valaki cserél 1 DAI-t egy USDC-vel akkor tudjuk, hogy csúszász lesz a poolban, ugyanis hozzáadódik egy 1 DAI és 1 USDC-vel lesz kevesebb. A pool a DAI-t kis kedvezménnyel értékesíti az egyensúly ösztönzése érdekében, és ha ezt kihasználja egy arbitrázskereskedő, akkor visszaáll az egyensúly. Itt meg kell jegyezni, hogyha a stablecoinok nem lennének ugyanabban az árban, akkor a képlet már nem működne. Ha az USDT 0,7 dollár lenne, akkor nagy lenne a baj. Amíg a tokenek megtartják a rögzítésüket, a képlet nagyon jól teljesíti a dolgát. A stablecoinok között zajló kereskedelem minimális volatilitást okoz a többi AMM likviditási poolhoz képest. Elmagyaráztam korábban, hogy az Uniswap esetében, ahol a poolok bármilyen tokenből állhatnak, a volatilitás elég magas. A Curve az eszköztípusok korlátozásával és a jutalékokért cserébe folyamatosan vonza a befektetőket és ez által minimalizálja az állandó veszteséget.

Ez a rendszer nem korlátozódik csak a stablecoinokra. A stabil eszközökhöz képest a Bitcoin nagyon ingatag, de a Curve módszer továbbra is működik más tokeneken. Egy tokennek nem kell stabilnak lennie, elég, ha a készlet másik jelzőjéhez képest stabil. Vagyis a RenBTC és a WBTC ugyanazon a görbén mozognak így tökéletes páros, ellenben a WTBC / USDC párral szemben.

yToken – yCRV token

A yearn.finance platformnál láttuk, hogy a stablecoinokért cserébe yTokeneket kapunk a Zap szolgáltatás igénybevételével. USDC – yUSDC vagy DAI – yDAI. Ezek az yTokenek ugyanúgy hordozzák a kamatot és bármikor visszaválthatjuk.

Curve platformon van egy úgynevezett y pool ahol az yTokenekkel kereskednek. Ennek a poolnak az LP tokenjei a yCRV tokenek amik a yearn becsomagolt DAI, USDC, TUSD és USDT tokenjeiből áll.

Amikor a yearn elindult, rohantak az yCRV tokenekért a YFI tokenek gazdálkodására. Miután egy pool likviditást biztosított, a likviditásbiztosítók yCRV tokent kaptak és betehették a yearn protokollba, hogy YFI-t keressenek. 

A CRV irányítási token

Mint minden DeFi platform, a Curve is rendelkezik irányítási tokennel. A likviditásszolgáltatással kapják meg a felhasználók arányosan elosztva. A Curve bevezette az „idővel súlyozott” kormányzási rendszert. A CRV token tulajdonosok nem csak szavazhatnak a platformot befolyásoló döntésekben, hanem minél tovább tartják maguknál ezeket a tokeneket, annál nagyobb lesz később a szavazati erejük.

Összeilleszthetőség és további ösztönzés

Más DeFi platformokkal is össze van illesztve a Curve. Ha a Compoundon hozzájárulunk egy hitelezési poolhoz DAI-val akkor cDAI-t kapunk. Tudjuk, hogy ez a cDAI token automatikusan felhalmozza a kamatokat a tulajdonosa számára és bármikor visszaválthatják. Viszont ezt a tokent fel tudják használni a Curve likviditási pooljaiban a felhasználók további jutalékért cserébe ugyanannyi befektetéssel. A Compound csak egy példa egy külső DeFi protokollra, amelybe a Curve integrálódik. A Curve protokoll integrálódik a yearn.finance és a Synthetix szolgáltatásokkal is annak érdekében, hogy maximalizálja a likviditásszolgáltatók ösztönzőit. 

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek