fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi a Compound?

A legtöbb DeFi protokollhoz hasonlóan a Compound is nyíltan hozzáférhető intelligens szerződések rendszere az Ethereum Platformon. A Compound lényege, hogy a felhasználók hiteleket vehessenek fel, a hitelezők pedig hitelt nyújtsanak azáltal, hogy tőkéjüket a protokollba kötik le. A hitelfelvevők és a hitelezők által fizetett és kapott kamatot mindig az adott kriptovaluta kereslete és kínálata határozza meg. A kölcsönök visszafizethetők és a zárolt eszközök is bármikor visszavonhatók.

Hogyan működik?

A hitelezők kamatért cserébe leköthetik eszközeiket a már jól ismert likviditási poolokban. A lekötött kriptovaluták fejében a hitelező nem LP tokeneket kap, mint mondjuk az Uniswap esetében, hanem cTokeneket. Ezt mindig 1:1 arányban kapja meg a hitelező. Ha valaki leköt, mondjuk 100 USDT-t, akkor ennek fejében 100 cUSDT-t fog kapni a rendszertől vagy 1 ETH esetében 1 cETH-t. A cTokenek által képviselt mögöttes eszköz lehetővé teszi, hogy kamatot szerezzen azzal, hogy bármikor beválthatja, és ezzel visszaszerezze a lekötött tőkéjét a kamattal együtt, ugyanakkor használhatja hitelfelvételhez fedezetként, de hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, akár további kamatszerzéshez más platformokon történő hitelnyújtáshoz és kamatért cserébe. Itt már azért kezd izgalmas lenni a dolog ugye? Ezzel indult el a yield farming a DeFi térben és a cTokenek használata vált a „pénz-lego” alapkövévé. Ezeket később bővebben kifejtem.

A hitelfelvevők részéről ugyanúgy működik a dolog, mint például a MakerDAO hitelezési platformon. Ha valaki hitelhez szeretne jutni, akkor érvénybe lép a túlbiztosítás, vagyis jóval nagyobb összeget kell letétbe helyeznie a kölcsönhöz. Mivel a biztosítékként letétbe helyezett kriptovaluta szintén ingatag, csökkenhet az értéke. Amikor a kölcsön fedezete egy bizonyos szint alá csökken, a hitelt felszámolják.

A felszámolási záradék

A Compoundnak van egy saját záradéka, ami akkor indul be, amikor valaki hitelt vesz fel a platformon. Ha a hitelfelvételi számla fizetésképtelenné válik az árfolyam ingadozása miatt, a felszámolás megindul. Ebben az esetben más felhasználók léphetnek be és visszafizethetik a fennálló hitel egy részét a fedezet egy részéért cserébe felszámolási ösztönzéssel. A felszámolási ösztönző az a kedvezmény, amelyen a többi felhasználó megkapja az Ön fedezetét. Tegyük fel a felszámolási ösztönzés 8%, akkor más felhasználók a fedezetét a piaci ártól 8%-kal magasabban kaphatják meg, amikor segítenek kölcsönök törlesztésében. Ez egy veszélyes játék, amely a tömeges felszámolásokhoz vezethet.

A Comp token

A COMP a Compound irányítási tokenje, és minden nap előre meghatározott összeget osztanak ki az összes hitelezőnek és hitelfelvevőnek.  Minden Ethereum blokk után 0,5 dolláros COMP-ot osztanak szét a Compound 9 piacán a felhalmozott kamatok arányában. A piacokon belül a COMP összege 50:50 arányban van elosztva az hitelezők és kölcsönzők között. Ezért mindig változik az a kriptovaluta, amely a legtöbb COMP-ot szerzi naponta. Összesen 10 millió token kerül kiosztásra a felhasználók számára 4 év alatt.

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek