fbpx
15 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Mi a Cardano?

A Cardano egy harmadik generációs kvantum-rezisztens decentralizált blokklánc-platform amit az Ethereum egykori társalapítója Charles Hoskinson hozott létre. Ez az első blokklánc-platform ami tudományos filozófiára és rengeteg akadémiai kutatásra épül. Fejlesztői nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, átláthatóságra és a skálázhatóságra.

A Cardano fejlesztését több üzleti szervezet végzi.  Az Input Output Hong Kong (IOHK) felelős a protokoll fejlesztéséért, a Cardano Foundation nonprofit szervezet felügyeli a projekt menetét, az Emurgo japán vállalat pedig az üzletfejlesztésért és az örökbefogadásért felel.

A Cardanot harmadik generációs blokkláncnak tervezték, ahol az első (Bitcoin) és a második (Ethereum) generáció problémáit akarják kiküszöbölni. Az első generációs Bitcoin blokklánc hibája, hogy csak monetáris tranzakciókat engedélyezi, nem lehet feltételeket hozzárendelni az említett tranzakciókhoz. A második generációs Ethereum blokkláncon megjelent az okosszerződés amivel a „ha-akkor” feltételhez lehet kötni a tranzakciókat. Jelen generáció esetében a legnagyobb probléma a skálázhatóság, ami nem megfelelő a tömeges tranzakciók kezelésére. Hoskinson az első két generáció pozitív elemeit átemelte és kiegészítette a saját elképzeléseivel.

A Cardano célja az áteresztőképesség javítása, amit a saját Proof-of-Stake konszenzus mechanizmusával, az Ouroborossal oldja meg. A Proof-of-Work konszenzus mechanizmushoz képest az Ouroboros csökkenti az energiaköltségeket és sokkal nagyobb biztonságot nyújt a felhasználók számára. A Proof-of-Stake lényege, hogy bányászati képességeket rendel a coinokkal rendelkező bányászhoz, vagyis minél több coinnal rendelkezik egy bányász annál nagyobb eséllyel állít elő egy blokkot, amiért jutalmat kap.

A Cardano saját kriptopénze az ADA, amit egy 19. századi matematikusról Ada Lovelace-ről neveztek el.  Az ADA tulajdonosok biztosítják a hálózat decentralizációját azzal, hogy delegálják érméiket stake poolokban ami által jutalmat kapnak mint „bányászok”. Az érméket kétféle tárcában lehet tárolni: az egyik az IOHK által fejlesztett Daedalus nevű nyílt forráskódú full node asztali tárca, a másik a Yoroi light wallet ami nem igényli a teljes blokklánc letöltését.

Jelen pillanatban a Cardano blokklánc-platform a második szakaszban jár a fejlesztés területén. Az ütemtervet öt fő korszakra osztották, amiket a különböző tudományterületek legnagyobb alakjai után neveztek el: Byron, Shelley, Goguen, Basho és Voltaire.
A Byron korszak volt az első szakasz ahol elérhetővé  tették az ADA coinokat és az Ouroboros protokollt. Ez a közösségépítés szakasza.
A Shelley korszak testesíti meg a decentralizációt. Elérhetővé tették a Proof-of-Stake konszenzust, a hálózatot most már a Cardano közösség üzemelteti. Jelenleg itt tartunk.
Az intelligens szerződéseket a Goguen korszak hozza majd el 2021 első negyedévében. Ez rengeget lehetőséget rejt magában (DeFi, Dapps, tokenizáció).
A skálázhatóság lesz a következő lépés, ami a hálózat teljesítményének korlátait fogja lebontani a Basho korszak nevében.
És végül a Voltaire korszak biztosítja a kirakós utolsó darabját, ami ahhoz szükséges, hogy a Cardano önfenntartó rendszerré váljon. Bevezetik a szavazási és kincstári rendszert így a hálózat teljes egészében a közösség kezébe kerül.

A Cardano blokklánc-platform magasra tette lécet, ennek következtében nagyon lassan halad a fejlesztése, de eddig csúszás nélkül valósított meg mindent. Sokan aggódnak amiatt, hogy mire véglegesítik a platformot, addigra más projektek le fogják előzni a Cardanot. Véleményem szerint még nagyon időben van, február végén érkeznek a Goguen korszakkal az okosszerződések és beindul a DeFi is, amivel hosszútávon értéket fognak teremteni. A Cardano szerződésben áll a Singularity.net vállalattal, akik decentralizált mesterséges intelligencia protokollt fognak a hálózatba integrálni, amivel akár megteremthetik a negyedik generációs blokklánc technológiát.  De erre majd kitérek egy külön cikkben.

Related Articles

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek