fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Liqwid Finance az első Cardano DeFi

Lassan de biztosan indul a Cardano blokklánc-hálózaton a Goguen korszak, ami elhozza a decentralizált finanszírozást az intelligens szerződésekkel a közösség számára.

Korábban már írtunk a Cardano Treasury-ről aminek a célja, hogy a blokkláncon történő fejlesztésekhez likviditást nyújtson. Ez a rendszer a közösség tagjainak lehetővé teszi szavazás útján, hogy kollektívan hozzanak döntést egy-egy projekt élete felett, ami kihatással lehet a platform működésére. A Project Catalyst-et a későbbi kormányzási Voltaire korszak központi elemeként indították útjára és ez biztosítja a szavazási folyamatokhoz elengedhetetlen infrastruktúrát. A Project Catalyst a tavalyi évben bizonyította hatékonyságát a pénzeszközök kiosztásával a kincstárból. A Fund2 volt az első alkalom, amikor a Project Catalyst résztvevői valós ADA felhasználásával vetettek fel javaslatokat és ezeket megvitatták majd szavaztak azokról. A Fund2 nyertesei között szerepelt a Liqwid Finance nevű DeFi projekt, ami nagyon felcsigázta a Cardano közösséget.

A Liqwid Finance a Cardano számára az első DeFi protokollok egyike lehet, amely az Ethereum DeFi ökoszisztémában versenyezhet a Compound, az Aave, a MakerDAO, a Yearn.Finance és egyéb pénzügyi projektekkel. Mindegyiknek egyedülálló tokenomikai megvalósítása van, de funkcionálisan mind ugyanazt csinálják: koordinációs mechanizmusként szolgálnak a protokoll irányítási rétegében. A Liqwid Finance csapata azt állítja, hogy létrehoztak egy alternatívát, amely kiemeli őket a versenyből. Az eddigi hírek alapján az lehet, hogy a token zárolási funkció a Cardano intelligens szerződéseivel kombinálva lehetővé teszi a közösség számára, hogy egyszerre delegáljon a hagyományos stake poolokban és ezzel párhuzamosan hitelt nyújtson és kamatot szerezzen a likviditási poolokban.

Egyelőre sok mindent még nem tudunk a Liqwid Finance projektről, de amit igen, azt biztosan. 😉

Álljon itt egy kis szösszenet a projekt működésével kapcsolatban a Cardano hálózaton.

A Liqwidnél a legfőbb cél olyan nyílt pénzügyi infrastruktúra létrehozása, amelyre az alkalmazások és a fejlesztők a „végtelenségig” építhetnek. Ennek a jövőképnek a megvalósításához elősegítik az $LQ irányítási tokenek igazságos és inkluzív terjesztését a jövőbeli protokollhasználók számára.  A Liqwid v1 bevezetésével az $LQ governance token tulajdonosai kezében lesz az irányítás, megvalósítva a decentralizált elképzelésüket létrehozva egy nyílt protokollt, amely képes a közösség által vezetett innovatív növekedési módszerekre.

A Liqwid örömmel jelentette be a készülő kétfázisú likviditásbányászati ​​programját.

  1. Felhasználói terjesztés
  2. Yield Farming, vagyis a hozamgazdálkodás

Aquifer – felhasználói terjesztés:

A felhasználói terjesztési program célja az $LQ irányítási tokenek terjesztése a felhasználók számára a protokoll használata alapján. A Yield Farming program első korszakával (5 nap) párhuzamosan a hitelezők és hitelfelvevők elkezdenek blokkonként $LQ tokent keresni a piacokon keletkező kölcsönkamatokhoz viszonyítva.

A protokoll először blokkonként meghatározott mennyiségű $LQ tokeneket oszt ki. Minden blokkban 0,5–1 $LQ kerül felosztásra a piacokon a felhalmozott kamat arányában. Az egyes piacokon az $LQ tokeneket minden hitelfelvevőnek és hitelezőnek szétosztják annak alapján, hogy mennyivel járulnak hozzá a piac likviditásához vagy éppen mennyi kölcsönt vesznek fel. Az egységenként felhalmozott $LQ tokenek nyomon követésére létrehoznak egy supply (kínálat) és egy borrow (kölcsön) indexet.

Más piacokon az $LQ tokenek felét a hitelezőknek, a másik felét a hitelfelvevőknek osztják ki. A felhasználói terjesztési program automatikusan elosztja az $LQ tokeneket a felhasználók számára, amint az általuk felhalmozott összeg meghalad egy bizonyos határt. Az Aquifer 12.600.000 $LQ tokennel indít és minden korszakban 86.301 $LQ tokent fog kiosztani.

Hydroponica – Yield Farming:

Az első mechanizmus, amely a kezdeti $LQ token terjesztést eljuttatja a közösséghez, az a Hydroponica névre keresztelt Yield Farming funkció. Az intelligens szerződésbe a teljes készlet 10%-a lesz lekötve és azok között lesz felosztva, akik a qTokenjeiket letétbe helyezik. A qTokeneket a hálózaton lévő eszközök letétbe helyezése alkalmával állítják elő 1:1 arányban, mint mondjuk a Compound hitelezési platform esetén a cTokeneket. Ezekből a tokenekből lehet qTokeneket létrehozni a kezdeti időszakban: ADA, USDC, AgeUSD, ERG és $LQ. Ezeket az eszközöket azért választották ki, mert ezek a pénzpiacok kezdeti halmazaként szolgálnak majd a protokollban.

A felhasználóknak lehetőségük van minden korszak végén kiváltani az $LQ token hozamukat. Minden korszak pontosan öt napig fog tartani, és minden korszakban azonos számú $LQ tokent osztanak szét. A hozam a qTokenek mennyiségén fog alapulni, amelyek a készletben lévő teljes összeghez lesznek viszonyítva. A számítás idővel súlyozott lesz, hogy ösztönözze a pontos, tisztességes és arányos $LQ hozamokat.

Összefoglalva a dolgokat a Liqwid Finance egy nagyon ígéretes projektnek tűnik az eddig elhangzottak alapján. A kétfázisú programot úgy alakították ki, hogy megkönnyítse a felhasználók számára a protokoll használatát, és hogy ez az egész a lehető legdecentralizáltabb legyen. A program indítása előtt még biztonsági ellenőrzéseket kell végezni, viszont a felhasználóknak lehetőségük lesz tesztelni ezeket az intelligens szerződéseket a KEVM devneten, mielőtt a végső Goguen frissítést követően telepítenék őket a Cardano mainnet-re.

Forrás: dewaynecameron23.medium.com

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek