fbpx
17.8 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Kripto adócsökkenés!

A Pénzügyminisztérium tavaszi adócsomagja értelmében 2022-től egyszerűsödik a kripto eszközök adózása – közölte a Blockchain Hungary Egyesület, amely a Gazdasági Minisztériummal együttműködve készített szabályozási javaslatot.
Pontos számok nem állnak rendelkezésre, de

A MAGYARORSZÁGI KRIPTOPÉNZESZKÖZÖKBEN TARTOTT VAGYON ÉRTÉKE 300 MILLIÁRD HUF-RA BECSÜLHETŐ.

“Bárki, aki eddig megpróbált hozzáférni ehhez a vagyonhoz, a hatékony ellenőrzés hiánya miatt hiúsult meg. A kriptopénzek legális értékesítése bonyolult és kihívásokkal teli folyamat (adózás, pénzmosási szabályok), amelynek kiszolgálására eddig sem a szabályozási, sem a szolgáltató rendszer nem volt maradéktalanul felkészülve” – mondta Kalocsai Kornél, a Blockchain Hungary Egyesület elnöke.

Jövőre még több adókedvezményre számíthatnak a vállalkozások. Már benyújtották a jövő évi adótörvényeket.

A Pénzügyminisztérium számos konzultációt követően új jogszabályokat javasolt, amelyek jövőre lépnek hatályba, és sok kriptovaluta befektető életére nagy hatással lesznek.

Néhány nemzet, például Málta, Észtország és Litvánia már évek óta rendelkezik saját blokklánc- és kripto szabályozással, amelyek jelentős tőkebeáramlást és új üzleti növekedést eredményeztek. A magyar jog jelenleg semmilyen módon nem szabályozza a kripto eszközöket. Bár a kriptoeszközök adóztatása beleilleszthető a jelenlegi PIT-szabály logikájába, számos gyakorlati eset nem vezethető le ebből, ezért sok kriptopénz-tulajdonos nincs tisztában azzal, hogy mikor és mennyit kell adózni, illetve milyen kategóriák léteznek. A csoport szerint csak általános szabályok léteznek, amelyek alapján a kripto jövedelmek igen magas, 26,5 százalékos kulccsal adóznak.

EZ 2022. JANUÁR 1-JÉN VÁLTOZNI FOG: A TAVASZI ADÓCSOMAG RÉSZEKÉNT BEJELENTETT VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN AZ SZJA-TÖRVÉNY KÜLÖN SZAKASZA FOGLALKOZIK MAJD A KRIPTOVAGYONNAL.

A bányászattól kezdve a kereskedési nyereség után csak 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd fizetni, társadalombiztosítást nem, de minden felmerülő költség elszámolható lesz. A Blockchain Hungary Egyesület szerint azok, akik az elmúlt öt évben egyáltalán nem adóztak a kriptodevizákból származó nyereségük után, adóamnesztiát kapnak, és ezt visszamenőleg is megtehetik büntetés nélkül.

A kérdés nem új keletű: az Európai Unió jelenleg is dolgozik a kriptoeszközökre vonatkozó jogszabályon, amely uniós szinten szabályozza majd a kriptoeszközök piacát, de ennek magyarországi bevezetése még évekig eltarthat.

A Kripto adócsökkenés! bejegyzés először Kriptomania – kripto hírek-én jelent meg.

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Közösségi média

920RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek