fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Kell-e adóznunk Revolut-os kriptopénzünk után?

A legtöbb magyar felhasználó az elmúlt 1-2 évben ismerkedett meg a Revolut-tal, amely egy 2015-ben alapított fintech vállalkozás.

A Revolut nagy ívű nemzetközi sikerét a felhasználóbarát megoldásainak, valamint kedvező tranzakciós és váltási díjainak köszönheti. De nem klasszikus kriptovaluta-kereskedelmi platform. A Revolut innovatív banki szolgáltatásokat kínál, beleértve a GBP és EUR bankszámlákat, betéti kártyákat, díjmentes valutaváltást, tőzsdei kereskedést, kriptovaluta-árfolyamkereskedést és peer-to-peer fizetéseket. A Revolut mobilalkalmazása támogatja a direkt vásárlásokat és az ATM-felvételeket 120 pénznemben, valamint 29 pénznemben történő pénz küldést közvetlenül az okostelefonra vagy számítógépre telepíthető alkalmazásból.

Sokakat megtéveszt azonban, hogy a Revoluton is lehet kriptovalutákkal kereskedni. Valójában azonban itt nem „igazi” kriptopénzt vásárolunk, hanem csak az adott kriptopénz árfolyamkockázatába fektetünk be, ezt hívják szaknyelven CFD-nek, ami a „Contract For Differences” rövidítése. Lényegében a Revoluton a kriptovaluták árfolyamkülönbözeteinek kockázatát viseljük, a valódi kriptopénz birtoklása nélkül.

Miért érdekes ez az adózás szempontjából?

Mert a Revoluton az így keletkezett árfolyamnyereségre nem kell alkalmazni a szigorú „kriptó”-s adózási szabályokat, azaz mivel nem rendelkezünk közvetlenül az adott kriptopénz fölött, kiutaltatni sem tudjuk magunknak a tárcánkba, így az adózás is egy másik, a klasszikus „árfolyamnyereség” szerinti adózási szabályok alapján történik.

Az árfolyamnyereség szerinti adózás esetén, amennyiben a szolgáltató megfelel az ellenőrzött tőkepiaci ügylet (ETÜ) feltételeinek, a nyereség után csak 15%-os személyi jövedelemadót kell bevallani és megfizetni. Amennyiben a szolgáltató nem teljesíti az ETÜ feltételeket, az ilyen módon megszerzett jövedelmet még az éves felső plafonig a szociális
hozzájárulási adó is terheli. – írja a kriptoadozas.hu

A Kell-e adóznunk Revolut-os kriptopénzünk után? bejegyzés először Kriptomania – kripto hírek-én jelent meg.

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Közösségi média

920RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek