Fogalomtár

Kriptovlauta: A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Kriptográfiát használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is.

Decentralizált: Egy decentralizált szervezetnek például nincsen központi vezetése, a tagok együtt döntenek arról, hogy mit csináljanak, például szavazással. Egy decentralizált számítógépes hálózatban nincs egy olyan központi láncszem, amit kikapcsolva a hálózat leállítható lenne, vagy amelyik önmaga megszabhatná a többi számítógépnek, hogy mit csináljanak.

Ethereum: Az Ethereum egy nyílt forráskódú, nyilvános, közösségi, blokklánc alapú, elosztott számításokon alapuló számítástechnikai platform és kriptopénz/kriptovaluta/kriptodeviza, melyben van intelligens szerződés funkció is.

Bitcoin: A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.

Blokklánc-platform: A blokkok a kezdeti megvalósításokban csak adatot tároltak, de a modern megvalósítások (például az Ethereum[1]) már futtatható kódok tárolására is alkalmasak. Egy blokk tranzakciók listáját és benne tárolt programok által végzett műveletek eredményeit tartalmazza,[2] valamint metaadatokat, amik időponthoz és az előző blokkhoz kapcsolják.

Fenntarthatóság:

Átláthatóság:

Skálázhatóság:

Monetáris tranzakciók: