fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

Delegátor híradó – 258. epoch

Sziasztok Delegátorok!

Rögtön egy jó hírrel kezdem: az aktuális epochban 2 blokkot is gyártott a GULAS pool a várható 0.9 helyett, amit 222% szerencsének felel meg. Hurrá-hurrá! A jó kedvet viszont beárnyékolja az, hogy nem lettünk kisorsolva a 259. epochra. Aggodalomra semmi ok, dolgozunk rajta, hogy ez minél kevesebbszer történjen meg.

Az elmúlt 5 napban 87-re nőtt a delegátor szám és ezzel együtt a pool aktív stakeje is 754 ezerről 926 ezerre, a ROA pedig 5.7%-ra ugrott! Szép volt srácok, csak így tovább! Köszönjük!

Egy kis technikai fejlemény: A szervereken futó Cardano alkalmazást sikeresen 1.26.1-re frissítettük a teszt (Testnet) és éles (Mainnet) környezetben is. Ennek eredményeképp a gépek terhelése jócskán csökkent. Ami igazából nektek, delegátoroknak láthatatlan, de mi nagyon örülünk neki 🙂

Pár sorral korábban írtam, hogy dolgozunk azon, hogy többször legyen blokk . Ezzel kapcsolatban valószínűleg nem mindenki tudja, de van lehetőség a Cardano alapítványtól illetve az IOG-től támogatást szerezni. Ez röviden annyit jelent, hogyha a pool megfelel néhány kritériumnak, akkor nagy mennyiségű ADA-t delegálnak a poolba, hogy támogassák azt. A CF-nél már pár epoch óta megfelelünk ezeknek a követelményeknek (pl. minimum 25e pledge, legalább 1 blokk gyártása, csak 1 poolt üzelemtetünk stb..), így bízunk benne, hogy hamarosan kisorsolnak minket is és érkezik a támogatás a Cardano Foundation-től. Az IOG programja viszont egy konkrét pályázat, ott nem a szerencsén múlik a támogatás. Több oldalon keresztül kell “bizonygatni”, hogy a poolnak és az üzemeltetőinek konkrét célja van. Ez egy kicsit másfajta megközelítése a dolgoknak, személy szerint ez nekem jobban bejön, mert így tényleg olyan csapatok kaphatják meg az extra delegációt akik tesznek is valamit a Cardanoért – ellenben olyanokkal, akik csak megcsinálják a poolt, reklámozzák minden platformon és nincs semmi hozzáadott érték. Az SPO fórumokban többször előkerül ez a probléma és jó látni, hogy az IOG foglalkozik a kérdéssel és ez látszik meg a pályázati feltételeken is. Egy szó mint száz, az IOG-hoz is beküldtük a pályazatot és várjuk a pozitív elbírálást!

Végül egy rövid, tanulságos de szomorú történet a stake pool üzemeltetők világából. A SALAD pool operátora a napokban osztotta meg Twitteren, hogy hogyan vesztetette el a pool feletti irányítást, illetve hogyan érte óriási anyagi és digitális kár. A történet röviden: egy titkosított pendriveon tartotta a pool-al kapcsolatos kulcsokat, a hardware tárcáinak (pápá 60e ADA 🙁 ) a kulcsait – helyreállító kódokat, stb. A titkosítást nem tudta feloldani, az USB pendrive pedig automatikusan törlésre került. Túlságosan is védte a dolgait az illető, de úgy tűnik nem készített biztonsági mentést a pendrive-ról legalább 3 példányban, nem tárolta külső helyszínen a fontosabb adatokat stb… Magánszemélyként őszintén sajnálom amit történt, de szakmai szemmel kicsit ferdén nézek az egészre, hiszen ez egy olyan szarvashiba amit még egy amatőr se lenne szabad, hogy elkövessen 2021-ben. A Twitter bejegyzés itt olvasható.

Természetesen velünk ez nem történhet meg, mi gondosan ügyelünk mindenre és a biztonsági mentést is mentjük legalább 42 példányban ! 🙂

Köszönjük, hogy bennünket olvastok és nálunk delegáltok!

Related Articles

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek