3.7 C
Budapest
2021. december 1 (szerda)
spot_img
spot_imgspot_img

Bányászat vagy Staking?

Az előző cikkünkben röviden, tömören összefoglaltuk és megismertettük veletek a Cardano blokklánc-platform alapjait. Mivel sok kérdés érkezett tőletek, ezért a jelenlegi bejegyzésben érthetőbben kifejtjük, hogy mi az az ADA coin és hogyan kell mégis bányászni.

Kezdjük az elején!

Az ADA a Cardano blokklánc-platform natív digitális valutája. A felhasználók ezt használhatják a világ bármely pontján biztonságos tranzakciók lebonyolításához egymás között (peer-to-peer) hasonlóan a Bitcoinhoz vagy Ethereumhoz. Az ADA tulajdonosok hozzájárulhatnak a blokklánc-platform működéséhez azáltal, hogy a Cardano által fejlesztett digitális tárcában tárolják a valutát, amiért a rendszer megjutalmazza őket.

Jó jó, de hogyan bányászhatok ADA-t?

Az ADA digitális érme nem bányászható. Ez úgynevezett pre-mined coin ami lényegében annyit jelent, hogy az összes ki van bányászva előre, ellentétben a Bitcoin-nal, ahol a blokklánc-hálózat üzemeltetői folyamatosan bányásszák az érmét.
A Cardano hálózat a Proof-of-Stake konszenzus mechanizmusra épül, ami annyit jelent, hogy bányászati képességeket rendel a coinokkal rendelkező bányászhoz, vagyis minél több coinnal rendelkezik valaki, annál nagyobb eséllyel állít elő egy blokkot, amiért jutalmat kap a rendszertől.

Most akkor lehet bányászni vagy sem?

A Cardano hálózaton a bányászatot Staking-nek nevezzük. Ahhoz, hogy ADA-t bányászhassunk, elsősorban rendelkeznünk kell ADA coinnal. Ha már van a tarsolyunkban egynéhány érme akkor szükségünk lesz egy a Cardano által fejlesztetett digitális pénztárcára, ami jelen esetben egy light-wallet a Yoroi. A váltón megvásárolt érméinket átutaljuk szépen a tárcánkba. A Yoroi tárcában rámegyünk a delegate menüpontra.Itt találhatunk Poolokat amikhez csatlakozhatunk a bányászathoz.

Ácsi, ácsi! Mik ezek a Poolok?

Mint említettem, a Staking esetében az kap jutalmat, aki a legtöbb érmével rendelkezik. A Poolokban az érmetulajdonosok egyesítik „erőiket”, hogy növeljék egy blokk létrehozásának esélyét, így zsebre vágva a rendszer jutalmát. A Poolok a jutalmat elosztják a résztvevők között így lehet egyre több és több ADA-t bányászni. Természetesen a Poolok üzemeltetése és fejlesztése idő és pénz, így a Poolok minimális díjakat szednek be ezen tevékenységek fedezésére.

Értem. Folytasd, kérlek!

Szóval a Yoroi tárcában rámegyünk a delegate menüpontra.Itt találhatunk Poolokat amikhez csatlakozhatunk a bányászathoz. Hogy megkönnyítsük mindenki dolgát, beírjuk a megjelenő keresőbe: GULAS és végül rányomunk a DELEGATE gombra. Itt megadhatjuk, hogy mennyi ADA-val szeretnénk hozzájárulni a rendszer működéséhez, beírjuk a jelszavunkat és még egyszer a DELEGATE gombra nyomunk. Kész. A dashboard menüpontban látni fogjuk, hogy delegálva vannak a coinok.

Mennyi jutalmat kapok?

Használd a kalkulátort, számold ki mennyi jár utána.

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Közösségi média

1,062RajongókTetszik
417KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek