fbpx
17.2 C
Budapest
2021. szeptember 7 (kedd)
spot_img
spot_imgspot_img

A török jegybank betiltja a kriptovaluták használatát

A döntéshozók véleménye szerint helyrehozhatatlan károkkal és komoly kockázatokkal járnak az ilyen típusú tranzakciók.

A török jegybank (CBRT) éjjel publikált közlönyében az szerepel, hogy az elosztott főkönyvi technológián alapuló kriptovaluták sem direkt, sem indirekt módon nem használhatók fizetőeszközként.

A közlönyben a jegybank úgy magyarázza a tiltást, hogy a bitcoin és társai “sem szabályozási és felügyeleti mechanizmusok, sem központi szabályozó hatóság hatálya alá nem tartoznak.“

“Úgy véljük, hogy a fizetéseknél történő felhasználásuk a fent felsorolt tényezők miatt vissza nem téríthető veszteségeket okozhatnak a tranzakciókban részt vevő feleknek, és olyan elemeket tartalmaznak, melyek megingathatják a bizalmat a fizetések során jelenleg alkalmazott eszközök és módok iránt.”

– fogalmazott a török jegybank.

Törökországban a szokásosnál nagyobb érdeklődés övezi a kriptovaluta-piacot. A török líra 10 %-ot zuhant Erdogan pár héttel korábbi döntését követően, az elnök ugyanis márciusban menesztette a jegybank elnökét, és egyre nagyobb beleszólást követel magának az ország pénzügyi politikájába. Törökországban a befektetők nem csupán kereskednek a kriptovalutákkal, hanem inflációval szembeni fedezetként is használják azokat.

A bizalmat nem a török lírában veszítették el az emberek, hanem a török lírát irányító jegybankban, melynek döntései mögött Erdogan elnök politikai játszmái és geopolitikai ambíciói állnak. Másrészt hiába tiltja, a tranzakciók a szürkegazdaság berkein belül folytatódni fognak, hiszen a bitcoin elfogadása mára már túl vonzó alternatíva a török líra gyengülésének kiküszöbölésére.

A tiltás április 30-án lép életbe, a hírre a bitcoin ára 2.50%-ot esett.

– Bereczki Rita –

A A török jegybank betiltja a kriptovaluták használatát bejegyzés először Kriptomania – kripto hírek-én jelent meg.

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Közösségi média

925RajongókTetszik
405KövetőKövetés
90FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -

Friss cikkek